Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Τεράστιος πλούτος για την Κινέζικη γραφειοκρατία





Η οικογένεια του Κινέζου Πρωθυπουργoύ, Γουεν Ζιαμπάο, σύμφωνα με μια λεπτομερή επισκόπηση και ερευνα, κατέχει ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων  (£ 1,67 δισεκατομμύρια). 
 
 

Όπως γράφει  ο Malcolm Moore στην Τelegraph 


«Η εξέταση των εκτεταμένων εκμεταλλεύσεων της οικογένειας, δόθηκε στη δημοσιότητα από την New York Times  στις δύο ιστοσελίδες της, στην αγγλική και κινέζική γλώσσα. Και οι δύο αμέσως έγιναν μη-προσβάσιμες στο εσωτερικό της Κίνας από λογοκριτές της κυβέρνησης.
[...]
»Ο κ. Ο Γουέν, 70 ετών, πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί μετά από μια δεκαετή θητεία ως πρωθυπουργός της Κίνας. Κατά την περίοδο αυτή, έχει εμφανιστεί συχνά ως μεταρρυθμιστής αποφασισμένος να εξαλείψει τη διαφθορά, ευνοιοκρατία και κατάχρηση εξουσίας που έχουν γίνει σύστημα στο Κομμουνιστικό κόμμα. Τον Μάρτιο, έδωσε μια ομιλία στο Συμβούλιο του Κράτους στην οποία προειδοποιούσε ότι ο «μεγαλύτερος κίνδυνος» που αντιμετωπίζει το κομμουνιστικό κόμμα είναι η δωροδοκία και ότι το κόμμα θα μπορούσε να εκθρονιστεί, εάν δεν ληφθούν μέτρα. "Εάν αυτό το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί, η φύση της πολιτικής εξουσίας θα μπορούσε να αλλάξει", είπε. Ωστόσο, οι φήμες ότι η οικογένεια του κ. Γουέν, και ιδίως η σύζυγός του, έχουν αξιοποιήσει την πρωθυπουργία του για να χτίσουν τις περιουσίες τους έχουν κυκλοφορήσει εδώ και χρόνια.
[...].
»Η έκθεση αναφέρει ότι οι συγγενείς του Γουέν εχουν συσσωρεύσει μετοχές σε τράπεζες, κοσμηματοπωλεία, τουριστικά θέρετρα, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και έργων υποδομής, συχνά με ψευδώνυμα, εταιρείες χαρτοφυλακίου και υπεράκτιες επιχειρήσεις.
 [...]
»το κομμουνιστικό κόμμα έχει χαραγμένη την οικονομική «πίτα» της χώρας μεταξύ των ηγετών του.
[...]
»Ο πρώην πρωθυπουργός Λι Πένγκ και η οικογένειά του εχουν τον έλεγχο όλων των συμφερόντων ηλεκτρικής ενέργειας,  το μέλος της Μόνιμης επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου και τσάρος της ασφάλειας Τσου Γιονγκανγκ και οι συνεργάτες του ελέγχουν τεράστια πετρελαϊκά  συμφέροντα, η οικογένεια του εκλιπόντος πρώην κορυφαίου ηγέτη Τσε Γιου διατηρεί τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του τραπεζικού τομέα, το μέλος της μόνιμης επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου Ζια Κουινκλιν ήταν ο κύριος εμπλεκόμενος πίσω από μεγάλες εξελίξεις στην αγορά ακινήτων του Πεκίνου, Ο Χου (γαμπρός του Ζιντάο) διεύθυνε την Sina.com, και η σύζυγος του Γουεν Ζιαμπαο  ελέγχει τον τομέα πολύτιμων λίθων της Κίνας.»


Δεν είναι μυστικό ότι όσοι αναρριχούνται σε ανώτατα κλιμάκια της Κινεζικής γραφειοκρατίας συσσωρεύουν τεράστιο πλούτο για πάρτη τους.   Η πρόσφατη αποκάλυψη της οικογενειακής περιουσίας του Γουέν, απλώς επιβεβαιώνει με στοιχεία αυτο που είναι ήδη γνωστό.  

Αυτο που δεν είναι γνωστό, η μάλλον αυτο που παραμένει μυστήριο είναι γιατί τα εκατοντάδες εκατομμύρια «μυρμηγκιών» (διότι μυρμήγκια θεωρούν τον κινεζικό λαό οι αλαζονικoί δυνάστες του που τον ποδοπατούν), δεν τους εχουν ακόμα «μαζέψει» σε  κάποια υπόγεια μυρμηγκιά τους για να τους «καταναλώσουν» τον χειμώνα...

Η Κίνα σήμερα αποτελεί τεράστιο ιστορικό παράδειγμα του τι σημαίνει αστική-δημοκρατική επανάσταση της οποίας την εργολαβία έχει αναλάβει ένα κομμουνιστικό κόμμα.   

*********
Η μεταφραση τα σχολια και το photo-montage, του ιστολογιου red rock views
Original photos used in the photo-montage, from The Telegraph 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου