Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Gorbachev Pizza


Ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που πρωτοστάτησε στη διαδικασία καπιταλιστικής παλινόρθωσης και στη χρησιμοποίηση του ΚΚΣΕ για αυτήν, και κατάντησε στα 78 του χρόνια σε «διαφημιστή» πίτσας - τσαντών κλπ, «ξαναχτύπησε» για να βγει από την αφάνεια και τη χλεύη στην οποία τον έχουν καταδικάσει οι λαοί της πρώην ΕΣΣΔ. Εβγαλε στα 81 του, ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο, 600 σελίδων με τον τίτλο «Πρόσωπο με πρόσωπο με τον εαυτό μου».

Σ' αυτό γράφει χαρακτηριστικά: «Λυπάμαι πάντα γιατί δεν κατάφερα να οδηγήσω το σκάφος, στο τιμόνι του οποίου βρισκόμουν, σε καλό λιμάνι». «Εγιναν λάθη στην ηγεσία (της ΕΣΣΔ) η οποία δρούσε υπό τα διασταυρούμενα πυρά των συντηρητικών και των ριζοσπαστών, των εθνικιστών που σχημάτιζαν ένα ενιαίο μέτωπο με στόχο να ανατρέψουν τη σοβιετική ηγεσία»... «δεν επωφεληθήκαμε από την πλήρη υποστήριξη που μας πρόσφεραν στην αρχή οι Ρώσοι και λίγο λίγο αρχίσαμε να χάνουμε την υποστήριξη αυτή.

Τα δύο βασικά λάθη επικεντρώνονται στο ότι «δεν μεταρρυθμίσαμε εγκαίρως τη (Σοβιετική) Ενωση. Δε μετατρέψαμε εγκαίρως το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα», ενώ επικρίνει τους Δυτικούς, κυρίως τις ΗΠΑ, που στήριξαν τον τότε αντίπαλό του Μπόρις Γιέλτσιν. Ολα αυτά βεβαίως όχι γιατί άλλαξε η θέση του για την καπιταλιστική παλινόρθωση, αλλά γιατί... την ήθελε πιο γρήγορα.

Τέτοια κατάντια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου